Tapahtumien muistiot

<< Palaa
13

Ruutiukot 13.01.2014

Tällä vuoden ensimmäisellä ruutiukkolounaalla ei ollut varsinaista esitelmää, mutta uusi sadanpäämies Ilkka Mäntyvaara kertoi Etelä-Afrikasta ja sen historiasta. Seuraavassa on lyhennelmä esityksestä:

Etelä-Afrikalla on kolme pääkaupunkia, hallinnollinen pääkaupunki Pretoria, parlamentin sijaintipaikka Kapkaupunki ja juridinen pääkaupunki Bloemfontein. Väkiluku on nykyisin noin 50 miljoonaa.

Portugalilainen löytöretkeilijä Bartolomeo Diaz löysi Hyväntoivonniemen v. 1488. Hollantilaiset tulivat 1600- luvulla ja Hollannin Itä-Intian kauppakomppania rakennutti tukikohdaksi rannalle nykyisen Kapkaupungin kohdalle Hyväntoivon linnan, jossa oli viisikulmainen ympärysmuuri ja maan puolella vallihauta. Nyt meren lahtea on täytetty, ja linna on n. 1 km päässä rannasta. Linnan sisäpihalle on rakennettu kuvernöörin palatsi. Linna on Etelä-Afrikan vanhin rakennus. Linnan ympärille syntyi Kapkaupunki (nyk. 3,5 milj. asukasta)

 

 

Linnassa on sotamuseo, jossa on aineistoa alueen sodista:

  •  Diaz tappeli niemimaata asuttaneen khoikhoi-kansan kanssa
  •  Britit valloittivat Kapmaan 1795, useita sotia hollantilaisten kanssa 1700-luvulla
  • Hollantilaissyntyiset buurit muuttivat pohjoiseen brittien tieltä 1836 - 1844 (Great trek, voortrekkerit)
  • 1800-luvulla oli vahvoja heimokuningaskuntia, joiden kanssa tapeltiin (erik. zulu- ja xhosakuninkaat)
  • Buurisota brittien ja buurien välillä 1899-1902, britit valloittivat buurien alueet, mm. Johannesburgin kultakaivokset, Churchill sotakirjeenvaihtajana, tuloksena Etelä-Afrikan unioni 1910, kaksikielinen brittiläinen dominio, vsta 1931 itsenäinen brittiläisen kansainyhteisön jäsen, josta erossa apartheidin takia 1961-1994
  • Ensimmäisen maailmansodan aikana Etelä-Afrikka valtasi Saksalta Lounais-Afrikan (nyk. Namibia), sotien välisen ajan sitä hallitsi Englanti Kansainliiton mandaatilla ja 2. maailmansodan aikana Etelä-Afrikka otti sen kokonaan haltuunsa, Namibia itsenäistyi 1990.

 

Apartheid (rotujen erillisyys) kehittyi lainsäädäntöpohjaiseksi 1950-luvulla ja se johti Sharpevillen verilöylyyn 1960, jossa tapettiin 69 siviiliä. Sen jälkeen Nelson Mandela perusti vastarintajärjestön Umkontho we Siswe (kansakunnan keihäs). Mandela tuomittiin valtiopetoksesta 1963 vankeuteen 27 vuodeksi.

Mandelan vankila oli Robben Islandilla (hyljesaarella) Kapkaupungin edustalla. 1980-luvun lopulla hänet siirrettiin Paarlin alueella olevaan Groot Drakensteinin vankilaan, josta hänet vapautettiin v. 1990. Apartheid-järjestelmä päättyi lopullisesti v. 1994 ja Nelson Mandela valittiin presidentiksi.

 

Lounas, ei esitelmää, Sadanpäämies kertoi Etelä-Afrikan historiasta