Tapahtumien muistiot

<< Palaa
10

Torstai-iltana 10.10.2019 Marskin Salissa tunnelmoitiin Aleksis Kiven päivää suomalaisen ja virolaisen musiikin ja runouden parissa.  Pirkanmaan Musiikkiopiston opiskelijoiden ja opettajien voimin klubille syntyi hieno ja nautinnollinen musiikki-ilta.  Yleisö nautti näkemästään ja kuulemastaan.

P.J. Hannikainen (1854-1924): "Paimenen syyslaulu"
Pekka Juhani Hannikainen oli merkittävimpiä suomalaisia koululaulujen säveltäjiä. Hän toimi Jyväskylän seminaarin musiikin lehtorina vuosina 1887−1917. Yksi hänen suosituista lauluistaan on "Paimenen syyslaulu" ("Lehti puusta variseepi…"). "Paimenen syyslaulun" kolmiääninen sovitus diskanttikuorolle (SSA) on mukana Vilho Siukonen toimittamassa Laulukirjassa (1929), joka oli maamme käytetyimpiä koululaulukirjoja aina peruskoulun tuloon saakka 1970-luvulla (22. painos 1968).

Jean Sibelius (1865-1957) (sov. Holger Fransman): "Andantino"
Sovituksen kuudelle käyrätorvelle on tehnyt Holger Fransman (1909–1997), Helsingin kaupungin orkesterin pitkäaikainen käyrätorven äänenjohtaja ja arvostettu opettaja, joka kasvatti useammankin sukupolven suomalaisia käyrätorvensoittajia.

Aleksis Kiven runo "Laulu oravasta" on inspiroinut useita säveltäjiä. Oululainen laulaja ja säveltäjä Aapo Similä on säveltänyt sen yksinlauluksi. Thomas Belliard on ottanut laulun ohjelmistoonsa tänä syksynä. Hänen alle kouluikäiset lapsensa haluavat kuulla sen joka ilta nukkumaan mennessään tuutulauluksi. 

Suomalaiset rakastavat Oskar Merikannon musiikkia.  Sopraano Tytti Heiskanen liittyi mukaan ja kuultiin Aleksis Kiven sanoittama "Onnelliset".   Aleksis Kiven runoon sovitettu laulu on ollut suosittu varsinkin kihlajaisissa ja hääjuhlissa jo sadan vuoden ajan.

Rosanna Hyvönen lausui Aleksis Kiven kaksikin runoa.  "Suomenmaa" ja "Hannan laulu".  Runojen välissä Iida Huvila ja Oona Koivumäki soittivat kanteleillaan suomalaisen kansansävelmän "Suuret kellot" ja Syrjälahden "Iltakaste Ilomantsissa".Kanteleella on perinteisesti imitoitu kirkonkellojen soittoa ja kanteleelle onkin kirjoitettu paljon kirkonkello-aiheisia kappaleita. Runosävelmä "Suuret kellot" on muistiinmerkitty Impilahdelta, entiseltä Suomen alueelta Laatokan rannalta, nykyisen Venäjän alueelta. Kantelesävellys "Iltakaste Ilomantsissa" on niinikään itään viittaava; sävellys on syntynyt Ilomantsissa Suomen vanhimman kanteleleirin inspiroimana v. 1978. Säveltäjä/pastori Hannu Syrjälahti(1950) on maamme arvostetuimpia kantelesäveltäjiä tänä päivänä.

 

 

 

 

 

 

Toisella puoliajalla salin täytti 25 hengen jousiorkesterin upea sointi kun Pirkanmaan Sinfoniajouset esittivät luonnonläheisiä säveliä Virosta ja Suomesta.  Pirkanmaan Sinfoniajousten soitantaa kapellimestarina johti Tiina Kaukinen.  Kuultiin virolaisen Pärt Uusbergin "Eestimaa taevastes kumab" eli "Viron taivas hehkuu".  Kuultiin Heino Ellerin "Kodumaine viis" eli "Kotimaan laulu" ja Matti Murron "Peikkojen tanssi".

Käyrätorviryhmän on ohjannut Anu Pihl, laulajat Heini Vettenranta ja kantelistit Noora Laiho.

***

Ilta oli ensimmäinen osa Suomalaisen Klubin ja Pirkanmaan Musiikkiopiston yhteistyöpilottia.  Nyt kuullun lisäksi sarjaan kuuluvat musiikki-illat 28.11. pikkujouluilun merkeissä sekä illat helmi-maaliskuulla ja huhti-toukokuulla.