Tapahtumien muistiot

<< Palaa
23

Saksa ja Neuvostoliitto tekivät salaisen Molotov - Ribbentrop - paktin 23.elokuuta 1939. Sen mukaisesti Saksa hyökkäsi Puolaan 1. syyskuuta ja Neuvostoliitto 17. syyskuuta noudattaen kumpainenkin paktissa sovittua Puolan alueellista jakoperiaatetta.

Yhteinen paraati 22. syyskuuta 1939 oli puna-tähden ja hakaristin liiton huipentuma eli Deutsch-sowjetische Siegesparade in Brest-Litovsk.

Puolalaisten vastarinta oli murrettu 17. syyskuuta mennessä. Demarkaatiolinja muodostui Bug-jokea myötäillen, jota linjaa Neuvostoliiton 20. panssari-prikaatin komentaja, Kombrig Semyon Krivoshein joukkoineen lähestyi saksalaisten joukkojen ken-raali Heinz Guderianin ollessa jo paikalla odotta-massa. Bug -joki muodostui Saksan ja Neuvosto-liiton etupiirirajaksi. Vanha puolalainen linnoitus-kaupunki Brest-Litovsk sijaitsee tuon Bug-joen itärannalla. Kenraali Guderianin edustajat ottivat yhteyttä Kombrig Krivosheiniin, minkä tuloksena Krivoshein tuli tervehtimään Guderiania  X1X:n armeijakunnan esikuntaan. Nautittiin yhdessä aamupala.

Guderian ehdotti yhteistä paraatia, johon Krivoshein suostuikin järjestäen paraatiin sotilassoittokunnan ja joitakin panssaripataljoonan osastoja. Kombrig Krivoshein ja kenraali Guderian ottivat kunniakorokkeella yhteisen paraatin vastaan. Mainittakoon, että tuo paraatialue, Lenininkatu 11 on nykyään Brestin oblastin neuvoston talo, minkä talon seinässä kilpi muistuttaa menneistä tapahtumista eli paraatista.

Brestin sotahistoriallisessa museossa on myös esitelty tuota yhteistä voitonparaatia päivämäärältä 22.9.1939.

Kuva:  
Brest-Litovskin saksalais-venäläinen paraati 22.9.1939.  Paraatin vastaanottivat vasemmalta Mauritz von Wiktorin, Hans Guderian, Semyon Krivoshein.

                                                                                                                                                 2.

Lyhyet henkilöhistoriat:

Semyon Moisejevits Krivoshein, 16.11.1899 – 16.9.1978

Venäjän juutalaisen kauppiasperheen poika. Hän osallistui Venäjän ja Espanjan sisällissotiin, sotaan Kaukoidässä, Suomen talvisotaan sekä ”Suureen isänmaalliseen sotaan”.

Kombrig Krivoshein siirtyi reserviin vuonna 1953. Tämän jälkeen hän kirjoitti muistokirjoituksia. Hän kuoli Moskovassa vuonna 1978.

Heinz Wilhelm Guderian, 17.6.1888 – 14.5.1954

Kenraali Guderian syntyi nykyisen Puolan alueella, Kulmissa. Hänen isänsä oli preussilainen kenraali ja kuului salamasotataktiikan kehittäjiin. Kenraalieverstiylennyksen Guderian sai vuonna 1944 ja erosi palveluksesta vuonna 1945. Häntä ei tuomittu Nurnbergin sotasyyllisyysoikeudenkäynnissä.

Kenraali Guderian kirjoitti muistelmat ”Erinnerungen eines Soldaten”. Hän kuoli vuonna 1954 Schwangenissa.