Tapahtumien muistiot

<< Palaa
24
Ruutiukkojen 16-päinen historiapartio suuntasi 24.4. matkansa Saloon tutustumaan Salon Itsenäisyyden Museoon ja sen aarteisiin.  Odotuslistalla olivat museon oma perusnäyttely, AKS-museon perusnäyttely, vierailunäyttelyt Lapuan liikkeestä ja IKL:stä sekä vielä bonuksena YLEn tuottama dokumenttifilmi heimosodista 1918-22.

Sadanpäämiehen johdolla oltiin liikenteessä.  Meitä isännöivät AKS Perinneyhdistyksen emeritus puheenjohtaja Tapani Havia sekä yhdistyksen sihteeri ja museon voimahahmo Matti Rajasaari. 

Museolla oli hienot tilat Salon Hermannin koulun pihapiirissä sijaitsevassa kivirakennuksessa, joka on aikaisemmin toiminut teknisentyön opetustiloina.  Vuonna 1940 valmistuneessa rakennuksessa oli alunperin Salon yhteislyseon voimistelusali.  Samassa salissa on kouluaikanaan voimistellut Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö.  Itsenäisyyden museolla on tila rakennuksen toisesta kerroksesta. Salon kaupunki osallistui remonttikustannuksiin Vapaussotien Salon Perinneyhdistyksen lisäksi.

Salon Itsenäisyyden museo tallentaa sotiemme sekä suojeluskunta- ja lottajärjestöjen historiaa Salon seudulla. Vapaussotien Salon Perinneyhdistys ry:n omistama ja ylläpitämä museo perustettiin vuonna 2000.

Vuonna 1939 Saloon valmistui tunnetun arkkitehdin Väinö Vähäkallion suunnittelema funkkistyyliä edustava rakennus, joka alkujaan toimi Salon yhteislyseon voimistelusalina. Sittemmin tyhjilleen jäänyt rakennus oli saanut kaupungilta purkupäätöksen. Kiitos perinneyhdistyksen sinnikkyyden ja toimeliaisuuden, tässä vaiheessa kodittomaksi jääneen museon ja tarpeettomaksi jääneen rakennuksen tiet kohtasivat.  Vuosikausia metalliverstaana ja -luokkana toiminut sali raivattiin ja siivottiin talkoovoimin ja toukokuussa 2015 uusi museo avattiin yleisölle. Sen jälkeen museoon on ehtinyt tutustua jo yli 2000 vierailijaa ja taloon on muuttanut myös veteraanijärjestöjen yhdessä isännöimä Perinnepaja.

Itsenäisyyden museo
Torikatu 7, Salo
Avoinna sunnuntaisin klo 13-15, muulloin sopimuksen mukaan
Yhteydenotot: matti.rajasaari@gmail.com