Tapahtumien muistiot

<< Palaa
21


Toukokuussa 2001 presidentti Clinton ”painoi nappia”. Tuolloin siviilitarkoituksiin ajateltu satelliittipaikannus tarkentui merkittävästi. WGS 84-järjestelmä paikan-nusten pohjana. Antiikissa jo havainnoitiin, että maapallo on pyöreä. Foinikialai-nen laivasto kävi Afrikan eteläkärjessä. Sen edustajat totesivat, että taivas on siel-lä erinäköinen.

Erastothenes sai tarkimman mitan maapallon ympärysmitasta. Antiikin tutkijat selvittivät auringon ja kuun pimennyksiä. Satelliittipaikannus: Euref-karttajärjestelmä ei ole mannerlaattaan vaan Greenwichin mediaaniin sidottu. Amerikan ja Afrikan väli kasvaa 7 senttimetriä vuodessa. Maapallolla on 7 mannerlaattaa.

Paikannusjärjestelmiä: GPS Global Positioning System, alun perin Navstar GPS. Al-kuun USA:ssa 1978 ilmavoimien tarpeisiin. Tarkkuus 1999-2000 100 metriä; SA-jär-jestelmällä tarkkuuden pudotus siviilejä varten. Vappuna 2001 Clinton käänsi SA:n pois päältä. ”Ei se vaan alempi on valokytkin” ( Hillary )

Euroopalla oli Galileo - järjestelmä. Tarkkuus noin 2 metriä suunnassa N-S ja noin 1 metri välillä W-E.

GPS on nykyään kaikissa älypuhelimissa. Autoissa niitä on siten miljoonia ja mil- joonia; retkeilijöille on Garmin- ja Magellan-järjestelmä. Lentokoneissa on hyvin kehittyneet järjestelmät.

GPS                 USA                              käytössä globaalisti

GLONAS         Venäjä                         nykyisin globaali ( Compass )

BeiDou           Kiina                             paikallinen, globaali 2020

GALILEO         Eurooppa                    globaali 2020 ( 16 yhteyttä tulee, n. 10 puuttuu )

NAVIC             Intia                             paikallinen

QZSS                Japani                         paikallinen

Integroidut piirit ovat hyvin pieniä. Navic on keskeneräinen ( tehty 10 vuotta ).

Satelliittien etäisyydet maapallosta 19 130 – yli 36 000 kilometriä.