Tapahtumien muistiot

<< Palaa
03

Professori Taipale kertoi aluksi mielenterveyteen liittyvästä kirjaprojektista, mikä on levinnyt käännettynä teoksena jo useisiin maihin, kuten Singaporeen, Vietnamiin ja Japaniin. Kansainväliseen levitykseen menevän kirjaprojektin kustantajana on valtiomies Leo Mechelinin säätiö.

Yhteiskunnan kehityksen kannalta tärkeimmät kehittämiskohteet ovat

1.      Yliopisto-opiskeluun saakka johtava koulutus

2.      Tasa-arvo miesten ja naisten kesken

3.      Kansalaisjärjestöjen toimintamahdollisuudet ( Suomessa on
         n. 100 000 järjestöä )

4.      Kunnallinen itsehallinto ( Suomessa on yli 150 vuoden
         perinne; samalla kunnallinen verotusoikeus )

5.      Luottamus ( yhteistoimintayhteiskunta; ”Tammikuun kihlaus
                                                                               1940 ”, koalitiohallitukset)

Suomessa säädettiin vuonna 1948 invalidihuoltolaki. Se korvattiin vuonna 1988 vammaispalvelulailla. Invalidiliitto rakennutti aikanaan 1000 asuntoa invalideille.

Maassamme menneinä aikoina vallinneista sairauksista spitaali on voitettu kanta, epilepsia on sairaus siinä kuin mikä muu sairaus tahansa. Vain mielisairaus herättää yhä edelleen kysymyksiä ja neuvottomuutta.  Kynnys ry on tuonut vammaiset ihmiset uudella tavalla esille.

Mielisairaspaikkoja oli aiemmin  20 000. Nykyisin ne ovat pääosin yksityisten palvelukotien paikkoja, kuten Sopimusvuori ry Tampereella. Niissä asuu 8 000 ihmistä, joista 10 % 4 hengen huoneessa ja 30 % 3 hengen huoneessa. Oma WC ja keittiö puuttuu  70 prosentilta asukkaista. Yksineläjistä pelkällä KELA-eläkkeellä on 100 000 ihmistä ( prof. Hannu Uusitalo ).

Sosiaalipoliittisia toimia tarvitaan yhteiskunnassa paljon. Naimattomat ja eronneet ovat tietyssä mielessä riskiryhmiä. Yksinäinen mies kohtaa väkivallan kymmenkertaisesti naimisissa olevaan naiseen nähden. 

Yksinasuvat kokevat köyhyyden siten, että Euroopassa vain Bulgariassa he ovat köyhempiä kuin meillä Suomessa.  Maassamme on onneksi enää n. 200 asunnotonta perhettä. Suuria asunnontarvitsijoita ovat luonnollisesti opiskelijat. Vanhuksille on vuodesta 1965 alkaen saatu rakennetuksi tuhansia asuntoja. Huutava tarve on nykyisin saada yksinäisten asuntoasiat järjestetyiksi.

Erinäisillä selvittelyillä ( lex Taipale 4 000 eläkepäätöstä, lex Lindström 2 x 4 000 eläkepäätöstä mm. ) on saatu ja saadaan 30 000 – 40 000 myönteistä eläkepäätöstä.

Motto: Siis parempi sortoa on sekasorto ja sekasorron puolestaan voittaa sosiaalipolitiikka.