Tapahtumien muistiot

<< Palaa
05

 

Kotiseutuneuvos Seppo Willgren kertoi Ruutiukoille särkisalolaisesta merikapteenista Bertel Förbomista. Hän oli kapteenina Arcturus-laivassa, joka toi jääkärit Libausta Vaasaan helmikuussa 1918. S/S Arcturus oli Suomen Höyrylaiva Oy:n omistama jäävahvistettu matkustajalaiva, joka maailmansodan alkaessa oli ajettu turvaan Tukholmaan. SHO:n toimitusjohtaja Lars Krogius luovutti aluksen Suomen senaatin käyttöön jääkärien kuljetusta varten ja nimitti kapteeniksi Bertel Förbomin. Perämiehikseen kapteeni Förbom valitsi Duncan Rosenbröjerin ja Albin Trobergin. Monien vaiheiden jälkeen Arcturus saapui Libauhun 10.2.1918 ja pääsi lähtemään sieltä jääkärit mukanaan kohti Vaasaa 14.2. Huoltoaluksena seurasi mukana Castor.  Öregrundin jälkeen laivoja avusti venäläisiltä kaapattu jäänsärkijä Sampo. Vaasaan saavuttiin 25.2.1918.

Esitelmän sisältö on pääosin sama kuin julkaisussa Vapaussodan Perintö 2/2016 ollut Seppo Willgrenin kirjoitus, joka on luettavissa tästä linkistä. Esitelmän kuvat ja kartat laivojen kulkureitistä voi katsoa tästä linkistä.

 

Esitelmää kuuntelemassa oli kuutisenkymmentä ruutiukkoa. Esitelmä herätti joitakin kysymyksiä ja kommentteja. Ruutiukkoveli Kai Nilson kertoi menneensä lapsena sotalasten joukossa Arcturuksella Ruotsiin. Häntä oli kuitenkin sukulaistäti ottamassa vastaan.

Sadanpäämies palkitsi esitelmöitsijän Esko Lammin kirjalla Kalterijääkäristä kolmen sodan rintamakomentajaksi.

Teksti: Ilkka Mäntyvaara

Kuvat: Pentti Väänänen

Kotiseutuneuvos Seppo Willgren: Bertel Förbom ja jääkärit