Tapahtumien muistiot

<< Palaa
22

Perjantai-iltana 22.9.2017 tuli kuluneeksi päivälleen 126 vuotta siitä kun silloiseen Tampereen kaupunkiin perustettiin Tampereen Suomalainen Klubi.  Tätä tapahtumaa oli Marskin salissa juhlimassa iloinen joukko Klubin jäseniä, ravintolan henkilökuntaa, Jäämien kuoro ja Swing Festivo-tanssiorkesteri.

Viime keväänä Ruutiukot saivat kurulaiselta Totiset Pojat-lauluyhtyeeltä tuliaisiksi kaksi nuottivihkoa.  Vihot oli kurulainen emeritus opettaja Tapio Mäkinen löytänyt Kurun Nuorisoseurantalon vintiltä siellä penkoessaan.  Löydön taustalla oli se, että nuoteissa olevan "Kantaatin" säveltäjä Tampereen Aleksanterin kirkon urkuri Hjalmar Backman vietti aikanaan kesiään Kurussa ja jotakin sinne oli näköjään jäänyt.

Lahjoituksesta otettuna Ruutiukot toimittivat nuotit Johtokunnalle ja Johtokunta kehotti ottamaan kappaleen Klubin vuosijuhlaohjelmaan tulevassa syyskuussa.  Ja kun vielä Klubin historiikista huomattiin, että ensiesityksensä "Kantaatti" oli saanut joulukuun alussa vuonna 1909 Jäämien kuoron esittämänä silloisen klubitalon vihkiäisissä (Puutarhakatu 9), oli aika kutsua edelleen hyvissä voimissa oleva Jäämien kuoro taas lavalle.  Tällä kerralla kuoroa johti Jussi Tamminen, pianolla säesti Katja Kilponen.

Esitys oli hieno.  Siitä löydettiin viehättäviä sävelkulkuja ja siihen aikaan Klubiin kuuluneen rehtori Kaarlo Tiililän sanoituksia.  Kuoro, kuoron johtaja ja pianisti  saivat ansaitsemansa aplodit.

Illan toisena kuorokappaleena kuultiin aina juhlava ja isänmaallisia tuntemuksia sytyttävä Jean Sibeliuksen ja V.A. Koskenniemen "Finlandia-hymni".  Ravistelevaa!

Ravintolan tiimi tarjosi eteemme ainutlaatuisen kattauksen:  Suomi 100-menun.  Menun, jota Suomen suurlähetystöt eri puolilla maailmaa tarjoavat diplomaattivierailleen kun juhlitaan 100 vuotiasta itsenäistä Suomea.  Suomalaisista raaka-aineista rakennettuja herkullisia ruokia.  Metsäsienisalaattia, savumuikkua, tyrnihilloa, tervagraavattua lohta, mummon kurkkua, kaalikääryleitä, ohraa ja kuusta …  Pisteenä kahvin kera puolukkapulla!  Kiitos Christina ja tiimi.

Klubin varapuheenjohtaja, kenraalimajuri Kalervo Sipi käsitteli sinivalkoisessa puheessaan tekijöitä, jotka olivat luomassa perustaa Suomen itsenäistymiselle 100 vuotta sitten ja ylikin:  Ruotsin vallan aika, Tilsitin sopimus 1807, Suomen sota 1809, Porvoon valtiopäivät 1863, autonomian aika eli 1800-luku, Venäjän heikkouden tila 1900-luvun alussa, Suomen itsenäisyysjulistus 6.12.1917, vapaussota 1918, Mannerheim ja lopuksi sinivalkoisen kenraali Adolf Ehrnroothin sanat : ”Suomi on hyvä maa. Se on paras meille suomalaisille. Se on puolustamisen arvoinen maa ja sen ainoa puolustaja on Suomen oma kansa.”   Kenraalimajuri Sipin puhe kokonaisuudessaan sivustomme osiossa "Ajankohtaiset tiedotteet" ja otsikolla "Tampereen Suomalainen Klubi 126 vuotta". 

Puheen päätyttyä iltaa vietettiin Klubin sääntöjen 2 §:n  tarkoittamassa hengessä "Klubin tarkoituksena on vaalia suomalaista kulttuuria, suomalaiskansallisia perinteitä ja suomen kieltä, antaa jäsenilleen tilaisuus kehittävään keskinäiseen kanssakäymiseen suomalaiskansallisessa hengessä sekä toimia suomalaisuuden hyväksi ylläpitämällä isänmaallisten, sivistyksellisten, yhteiskunnallisten ja kansainvälisten kysymysten harrastusta."

Juhlailta päätettiin tanssiin.  Hannu Timmerbackan vetämä Swing Festivo-kvintetti vei väkeä niin kuin vain 126 v-juhlassa voi.  Post festum-keskusteluissa sovittiin, että vuoden kuluttua 22.9.2018 juhlitaan samassa paikassa Klubin 127. juhlavuotta.  Varauksia otetaan vastaan osoitteessa info@tampereensuomalainenklubi.fi