Tapahtumien muistiot

<< Palaa
18

Maisteri Jenni Kallionsivu kertoi esitelmässään Vesilinnun kansa -näyttelyn kokoajasta, Viron entisestä presidentistä Lennart Merestä ja hänen tutkimusmatkoistaan suomalais-ugrilaisten kansojen alueille. Esitelmän aikana pyöri taustalla Lennart meren filmi Vesilinnun kansa.


Yli 30 vuoden ajan, lähes vuosittain, Meri vaelsi yksin tai kokoamiensa tutkimusretkikuntien kanssa silloisen Neuvostoliiton vaikeimmin lähestyttävillä seuduilla. Kuvausretkien tuloksena syntyi heimokansoista kertovia elokuvateoksia: Vesilinnun kansa (1970), Linnunradan tuulet (1977), Kalevan äänet (1985), Toorumin pojat (1989) ja Shamaani (1977/1997).

 

Nämä olivat ensimmäiset suomalais-ugrilaisista kansoista tehdyt dokumenttielokuvat, joilla oli myös kansainvälistä painoarvoa. Kuvausryhmiin kuului etnografeja, folkloristeja, taiteilijoita sekä kirjailijoita. Kaukaisimmat vaellukset johdattivat ryhmät Siperiaan hantien, mansien ja nganasanien luo, Volgan-mutkaan Marin ja Ersän kyliin sekä Komin metsästäjien pariin. Lähempänä Viroa kuvattiin liiviläisiä, vatjalaisia ja vepsäläisiä, mutta tallennettiin myös suomalaista ja karjalaista perinnekulttuuria. Tietysti kielisukulaisten luona vierailtiin myös Unkarissa.

Vesilinnun kansa -näyttely kertoo valokuvatarinaa Lennart Meren tutkimusmatkoista vuosina 1968–1988. Kertomusta täydentävät elokuvantekijä Enn Säden muistelmat.

 

Ruokailun jälkeen ruutiukoilla oli tilaisuus käydä tutustumassa näyttelyyn Pyynikki-kabinetissa.

Kuvat: Timo Tulosmaa

Maist. Jenni Kallionsivu esitteli näyttelyn Vesilinnun kansa