Tapahtumien muistiot

<< Palaa
04

Ruutiukkojen syyskausi aloitettiin 4.9 ruutiukkoveli Matti Katajan esitelmällä Torium-voimalasta. Sitä ennen kunnioitettiin viimeiseen iltahuutoon kutsuttuja veljiä, joita oli tullut kesän aikana tietoomme kuusi.  Heidän kunniakseen pidettiin hiljainen hetki ja sytytettiin muistokynttilä.

 

Markku Rauhalahti lausui muistosanat monessa muussakin yhdistyksessä mukana olleelle Yrjö Suunitulle ja Vesa Rinkinen ruutiukkotoimikunnan jäsenelle Matti Ponsille. Matti Ponsin muistosanat ovat luettavissa tästä linkistä. Yrjö Suuniitun ja Matti Ponsin siunaustilaisuuksissa laskettiin arkulle myös Ruutiukkojen kukkatervehdys.

Kesän aikana oli merkkivuosia täyttänyt 20 ruutiukkoa. 80 vuotta tai enemmän täyttäneitä oli paikalla viisi ja 70 vuotta täyttäneitä kaksi. Heille ojennettiin Ruutiukkojen perinteiset merkkipäiväkukat.

 

Kuvassa merkkipäiväsankarit oikealta Olavi Suvitie 91, Pertti Laakkonen 85, Timo Salokannel 94, Esko Taulaniemi 91 ja Martti Luokkamäki 80.  Lisäksi onnittelukukkasen saivat 70-vuotiaat Matti Salonen ja Pentti Väänänen, jotka eivät mahtuneet kuvaan.  

Alkuseremonioiden jälkeen kuultiin ruutiukkoveli Matti Katajan esitelmä, jonka aiheena oli Torium-voimala. Esitelmä oli tehty tekniikan tohtorin perusteellisuudella ja sisälsi paljon kiinnostavia teknisiä yksityiskohtia, joita voi tutkia vielä rauhassa kotona tästä linkistä. Torium-voimala on uraania käyttävää ydinvoimalaa edullisempi erityisesti siinä, että sen jätteen säteily käy vaarattomaksi n. 300 vuodessa, kun uraanijätteen vastaava aika on 300 000 vuotta. Tulevaisuudessa uraanivoimalat korvaantunevat toriumvoimaloilla, varsinkin kun maailman toriumvarat ovat suuremmat kuin uraanivarat.

 

Ruutiukot kuuntelivat esitelmää keskittyneesti ja se herätti myös monia kysymyksiä, joihin esitelmöitsijä vastasi. Esitelmöitsijä palkittiin Martti Turtolan ja Lasse Pajalan kirjalla "Kaikilla rintamilla. Toisen maailmansodan historia".

Teksti: Ilkka Mäntyvaara

Kuvat: Pentti Väänänen ja Markku Rauhalahti


Tekn.tri Matti Kataja: Torium-voimala