Tapahtumien muistiot

<< Palaa
06
 Petäjäsaaren taistelun vuosipäivänä katsoimme videon Nilsiän kirkossa esitetystä näytelmästä "Unohdettujen saari". Näytelmän on käsikirjoittanut ja ohjannut Matti Pajula ja se on dramatisoitu eversti Pentti Väänäsen ehdotuksen pohjalta. Näytelmän alussa pääosaa esittävälle perheelliselle sotamiehelle tuodaan käsky lähdöstä talvisotaa edeltäneisiin ylimääräisiin harjoituksiin. Sodan aikana hän jotuu nilsiäläisten miesten mukana puolustamaan Laatokan saaria ja lopuksi Petäjäsaarta. Tapahtumien kulkua seurataan sekä rintamalla että kotona kenttäpostikirjeiden avulla. Petäjäsaaren taistelussa 6.3.1940 puolustajat kaatuivat lähes viimeiseen mieheen. Videon esittelytekstin sanoin:

Näytelmä tekee kunniaa kaikille talvisodan sankarivainajille kertomalla tosipohjaisen tarinan sodan kaikkein julmimmasta ja unohdetuimmasta taistelusta, joka käytiin Laatokan Petäjäsaaressa 6.3.1940. Käsky ylemmältä taholta kuului: "Saari on pidettävä viimeiseen mieheen". Saaren puolustajat, joista suuri osa oli Rantasalmen ja Nilsiän miehiä, täyttivät käskyn kirjaimellisesti. Näytelmä kertoo yhden kaatuneen sotilaan ja hänen perheensä tarinan ja nostaa näin hetkeksi elämään nuo saaren unohdetut puolustajat.


Yllä olevassa kuvassa ovat näytelmän esittäjät. Pääosaa esitti Antti Heikkinen (kesk.) ja näytelmään sisältyi myös useita musiikkiesityksiä, joissa laulajana esiintyi Matti Taskinen (vas.). Häntä säestivät haitarilla Maarit Halonen ja Marika Holopainen. Valitettavasti varsinkin vuorosanojen toiston selvyys kärsi salin äänentoiston puutteista.

Teksti: Ilkka Mäntyvaara

Kuva: Pentti Väänänen

 
Videoesitys: Unohdettujen saari