Tapahtumien muistiot

<< Palaa
21

Esitys palautti mieleemme Balkanin monivaiheisen historian lähtien toisen maailmansodan jälkeisestä Titon Jugoslaviasta. Tuolloin siellä vallitsi rauhallinen tilanne, kun voimakas hallitsija piti eri etniset väestöryhmät kovassa komennossa.

Titon kuoleman jälkeen alkoi tapahtua. Eri väestöryhmät yksi toisensa jälkeen halusivat itsenäistyä. Ennen niin sopuisien naapureitten välille tuli sovittamattomia kiistoja. Syttyi monia tuhoisia sotia, joista osa johti etnisiin puhdistuksiin ja joukkoteloituksiin.

Johdonmukaisesti etenevä ja selkeä esitys vei meidät mukaan Balkanin moniin erikoisiin vaiheisiin ja historiallisiin käännekohtiin. Ilkka oli tutustunut aiheeseen henkilökohtaisesti  vierailuilla veljensä luona, joka oli Suomen suurlähettiläänä tuolla alueella. Tätä kautta hän tunsi alueen asiat erittäin hyvin itse nähtyinä ja koettuina. Esitelmästä välittyi alueen vankka tuntemus ja tietämys. Kuvat sodan tuhoista tukivat hyvin esitystä ja toivat esiin näiden sotien raadollisuuden. Kaupunkien asuinkorttelit olivat raunioina. Kuvat isoilta hautausmailta olivat sotien seurausten surullista katsottavaa. Esityksen lyhennelmän voi katsoa tästä linkistä.

 

Meitä oli yhteensä 18 kuulijaa.

Teksti: Jorma Hautala

Kuvat: Jorma Hautala ja Markku Rauhalahti

 

 

Sadanpäämies Ilkka Mäntyvaara: Kuvia Jugoslavian hajoamissodista