Tapahtumien muistiot

<< Palaa
25

Matti kertoi meille yksityiskohtaisen selkeästi maapallomme pituus- ja leveyspiirien määrittelyn historian. Tämä kaikki liittyi hyvin kiinteästi merenkulkuun ja laivojen navigointiin. Matin esitys oli tavallaan jatkoa hänen 05.10.2015 pitämäänsä esitelmään ”1421 kun Kiina löysi maailman”. Pituuspiirin määrittely kiteytyi riittävän tarkkaan laivakelloon, kronometriin.

Laivassa toimivasta tarkasta kellosta luvattiin iso palkkio 8.7.1714. Virhe sai olla enintään 3 sekuntia vuorokaudessa, kun se tuohon aikaa oli laivakelloissa 15 minuutin luokkaa. Moni yritti ratkaisua. Meni 50 vuotta ennen kuin puuseppä John Harrison onnistui rakentamaan neljä eri versiota, jotka kaikki yltivät vaadittuun tarkkuuteen. Versio H3 yleistyi laivoissa käytettäväksi. Tarvittiin vielä 40 vuotta ennen kuin Harrison sai ansaitsemansa tunnustuksen.

Ihmeelliseltä tuntuu, että Harrisonin kelloista kolme ensimmäistä käyvät vielä nytkin n.290 vuoden kuluttua. Neljäs ei enää käy. Syy on laakereissa käytetty öljy. Muut versiot olivat puhtaita puukelloja. Korjaantui myös se väärä tieto, että Kolumbus olisi ollut menossa Intiaan. Hänellä oli kiinalaisten laatimat kartat ja tiesi purjehtivansa Amerikkaan.

Mielenkiintoisesta aiheesta nousi vilkas keskustelu. Yksi merkittävä kysymys oli, miten piirit olivat saaneet nimensä. Vesan valistunut arvio oli, että Välimeri oli määräävä tekijä. Pituuspiiri määritteli Välimeren pituussuunnan ja leveyspiiri sen leveyden. Matti ottaa tämän huomioon seuraavissa esitelmissään. 

 

 

Meitä oli Marskinsalissa yhteensä 59 kuulijaa.

 

Sadanpäämies palkitsi Matti Katajan Pentti Airion kirjalla Aseveljeys.

Martti Nupponen on täyttänyt 90 v ja hän sai Ruutiukkojen perinteisen onnittelukukan. 

Teksti: Jorma Hautala

Kuvat: Jorma Hautala ja Markku Rauhalahti

Tekn. tri Matti Kataja: Longitudi