Tapahtumien muistiot

<< Palaa
18

Ennen lounasta katsoimme kaksi Puolustusvoimien sodanaikaista uutiskatsausta. Ensimmäinen niistä käsitteli haavoittuneen kuljetusta etulinjasta joukkosidontapaikalle ja haavoittuneen hoitoa. Se liittyi samaan aihepiiriin kuin 7.12.2015 pidetty esitelmä "Lääkäri pyörätuolissa rintamallakin". Tämän takia esitelmän pitäjä Marjatta Taipale oli kutsuttu katsomaan filmiä. Toinen uutiskatsaus kuvasi joulunviettoa rintamalla.   

Kyllä tuli selväksi miten vaikeissa olosuhteissa lääkintämiehet toimivat ja myös se miten tärkeää haavoittuneelle oli saada apu. Varsinkin silloin, kun he eivät haavoituttuaan pystyneet enää liikkumaan. Silloin heidän ainut turvansa olivat rohkeat ja osaavat lääkintämiehet. Filmistä tuli hyvin selväksi myös se, miten hyvin haavoittuneiden hoito ja lääkintämiesten toiminnallinen vastuu eri portaissa oli hoidettu.

Tunnelmallinen kuvaus Joulusta rintamalla herkisti mielet. Olemmehan vain vähän aikaa sitten viettäneet Joulua. Kuvat, kuvaus ja musiikki puhuivat puolestaan, ei tarvittu mitään selostusta.

 

 Meitä oli yhteensä 27 kuulijaa.

 

Kokouksen aluksi Jyri Borgenström, 85 v, ja Arto Keski-Mäenpää, 80 v, saivat Ruutiukkojen perinteisen onnittelukukan. 

Teksti: Jorma Hautala ja Ilkka Mäntyvaara

Kuvat: Jorma Hautala