Tapahtumien muistiot

<< Palaa
13

Tässä lounaskokouksessa Matti Salonen kertoi maanpuolustusväen äskettäisestä ryhmämatkasta Normandian maihinnousun tapahtumapaikoille ja näytti samalla Jorma Hautalan matkalta ottamia kuvia. Alla on nähtävänä muutamia näistä kuvista. Selostukset kuviin on kirjoittanut Jorma Hautala.

 Kuvassa on Douglas C-47 eli sama kone, joka tunnetaan nimellä DC-3. Sama konetyyppihän tunnetaan myös nimellä Dakota. Suomen Ilmavoimissa se sai nimen DO-3. Voihan näissä eri tyypeissä olla jotain eroja esim. armeijan käyttöön tarkoitettu on vähän eri kone kuin normaali matkustajakone, ainakin istuimet ovat erilaiset. Näillä koneilla vedettiin liittokoneet ilmaan. Tämä kone on sijoitettu Mervillen tykkipatterin alueelle, joka sijaitsee ranskalaisten ja englantilaisten maihinnousukaistalla. Se kaista oli nimetty Sword’ksi. Sinne nousivat maihin 51. ja 3. Divisioonat kenraaliluutnantti Crocker’n johdolla.

 

Tässä kuvassa on Arromanche’n kaupunki ja sen rantaa. Tälle kaistalle nousivat maihin englantilaiset 49. ja 50. Divisioonat kenraaliluutnantti Bucknall’n johdolla. Tämä maihinnousukaista on nimetty Gold’ksi. Tälle lahdelle koottiin valmiista osista n. 600 metriä pitkä satamalaituri, joka yhdistettiin lahden rantaan kolmella 1300 metriä pitkällä osista kootuilla ajosilloilla. Lisäksi satamalaiturin eteen tehtiin aallonmurtaja. Aallonmurtajan jäänteet ovat vielä näkyvissä. Tämä ’satama’ oli elintärkeä maihinnousujoukkojen huoltamiselle.

Tässä on amerikkalaisten sotilaiden hautausmaa St Laurent’ssa. Sinne on haudattu 12000 kaatunutta amerikkalaista. Kertoivat, että risteissä on myös suomalaisia nimiä. Sellaista en löytänyt, mutta nimen Peterson huomasin. Se voi olla ruotsalainen tai miksei suomalainenkin. Hautausmaa on amerikkalaisten maihinnousukaistalla, joka on nimetty Omaha’ksi. Sinne nousivat maihin 1. ja 29. Divisioonat kenraalimajuri Gerow’n johdolla.

 

Tässä roikkuu amerikkalainen laskuvarjosotilas John Steele takertuneena varjostaan Sainte-Mére-Eglise’n kirkon torniin. Tämä on tietysti  John Steele’ä kuvaava nukke. Sainte-Mére-Eglise sijaitsee amerikkalaisten maihinnousukaistalla, joka nimetty Utah’ksi. Tälle kaistalle nousivat maihin 3. ja 90. Divisioonat kenraalimajuri Collins’n johdolla.

 

 

TOIMITUSJOHTAJA MATTI SALONEN: NORMANDIA TÄNÄÄN