Tapahtumien muistiot

<< Palaa
01

Ruutiukkojen joululounaan aluksi ruutiukkoveli Juha Repo lauloi Juhana Mattilan säestämänä A. Adamin laulun Oi jouluyö. Sen jälkeen laulettiin yhdessä Sylvian joululaulu, jota varten Ruutisihteeri oli tehnyt hienot kuvalliset diat, joilla laulun sanat heijastettiin seinälle. 

 

Laulun jälkeen sadanpäämies lausui lyhyet tervehdyssanat, joissa hän sanoi seuraavaa:

Arvoisat Ruutiukot ja puolisot

Ruutiukkojen joululounas on ollut tapana järjestää joulukuun alussa. Eilen oli ensimmäinen adventtisunnuntai, josta joulun ajan katsotaan perinteisesti alkavan. Saamme täällä Suomessa odottaa joulua rauhallisissa tunnelmissa, vaikka maailmalla onkin meneillään useita sodan kaltaisia konflikteja, kuten esimerkiksi Ukrainassa, Syyriassa ja Irakissa.

Ruutiukkoina emme kuitenkaan voi olla muistamatta, miten asiat olivat 75 vuotta sitten. Eilisestä  tasan 75 vuotta sitten Neuvostoliitto aloitti  itärajallamme maahyökkäyksen sekä pommitti Helsinkiä ja 15 muuta Suomen paikkakuntaa. Terijoelle perustettiin Otto-Wille Kuusisen johtama Suomen Kansanvaltaisen tasavallan hallitus, jonka Neuvostoliitto tunnusti Suomen ainoaksi lailliseksi hallitukseksi.  Seurasi raskas talvisota, joka päättyi välirauhaan 13.3.1940. Suomen tappiot tässä sodassa olivat yli 25000 kaatunutta ja 45000 haavoittunutta. Heidän muistonsa säilyy aina. He turvasivat yhdessä muiden veteraanien kanssa itsenäisyytemme, joskin tärkeitä alueita itärajalta menetettiin.

Viimeaikaiset tapahtumat Itä-Ukrainassa osoittavat, että nykyisen Venäjän menettelytavoissa ja valheellisessa propagandassa on samoja piirteitä kuin Stalinin ajan Neuvostoliitossa. Nyt siellä on Venäjän tuella Donetskin Kansantasavalta ja sillä oma hallitus ja armeija.  Ukrainan laillinen hallitus on leimattu fasisteiksi.  Toivokaamme silti, että saamme tällä kertaa pysyä erossa näistä konflikteista ja odottaa rauhassa joulua, rauhan juhlaa.

Vielä kerran tervetuloa joululounaallemme. Toivomme teidän viihtyvän ja nauttivan ruoasta.

Tervehdyssanojen jälkeen Juhana Mattila soitti pianolla  jouluisen musiikkisikermän, jonka jälkeen sadanpäämies esitti kuvallisen katsauksen Ruutiukkojen toimintaan edellisen joululounaan jälkeen. Esitelmien lisäksi tärkeitä tapahtumia olivat Ruutiukkojen  40-vuotisjuhla 16.12.2013 ja sadanpäämiehen vaihtuminen vuoden 2014 alussa, jolloin 11 vuotta sadanpäämiehenä toiminut Vesa Rinkinen luovutti tehtävät Ilkka Mäntyvaaralle.  Tämän vuoden kevätretki 23.4. suuntautui Panssarimuseoon ja Hämeenlinnan Militaria-museoon.

Ruutiukkotoimikunta oli päättänyt nimittää Vesa Rinkisen Vuoden Ruutiukoksi 2014, koska hän vielä sadanpäämieskautensa jälkeenkin on aktiivisesti monin tavoin toiminut Ruutiukkojen hyväksi. Sen kunniaksi hänelle annettiin asiaankuuluva nimityskirja sekä Ruutiukkojen standaari.  

 

Alkuohjelman jälkeen päästiin nauttimaan lounasta Klubin ravintolan monipuolisesta joulupöydästä.  Lounaan aikana Juhana Mattila ja Juha Repo viihdyttivät lounasvieraita. Juhana Mattila esitti pianolla jouluista musiikkia. Juha Repo soitti käyrätorvella Gounod'n Ave Marian Juhana Mattilan säestäessä pianolla. Lisäksi hän lauloi Lassi Utsjoen ja Elli Tuomiston laulun Vartiossa säestäen itseään kitaralla.

 

Teksti: Ilkka Mäntyvaara, kuvat: Jorma Hautala

RUUTIUKKOJEN JOULULOUNAS