Tapahtumien muistiot

<< Palaa
07

GASTROMISEN KERHO KALANKÄSITTELYILTA TAMPEREEN KAUPPAHALLISSA 7.10.2014

Gastromisen kerhon syksyn ensimmäinen tilaisuus toteutettiin Kauppahallissa. Jäsenet olivat toivoneet oppia ja opastusta tuoreen kalan käsittelyssä. Nyt päätettiin lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla eli opetella kalan kanssa toimiminen ja nauttia kansainvälisestä kalamenusta sen jälkeen.

Kalan käsittelyyn oli valjastettu tunnettu tamperelainen kalakauppias Petri Nygren  ja Ravintola 4 Vuodenaikaa  omistajansa Yonin ( Ichterzt)  johdolla.

Ioni kertoi ensin ravintolasta ja sen historiasta, Petri puolestaan perehdytti meidän Kauppahalliin ja sen toimintaan sekä kalakaupan päivittäiseen pyörittämiseen.

Sitten ryhdyttiin toimiin. Toinen puoli joukkoa perehdytettiin osterin salaisuuksiin, tuoreuteen ja avaamiseen ja jokainen sai mahdollisuuden syödä pari itse avattua osteria. Toiselle joukolle Petri esitteli tuoreen kalan perkaamista ja fileointia ja sitä saivat halukkaan myös itse kokeilla. Sitten tietenkin vaihdettiin tehtäviä .

Seuraavaksi siirryttiin ravintola 4 Vuodenajan pöytiin. Ioni esitteli illan menun , jossa pääruokana oli suuri ranskalainen kalaherkku, suomalaisten usein hyljeksimästä, mutta Ranskassa suurena herkkuna pitämästä hauesta valmistetut quenellit. Yoni kertoi seikkaperäisesti  näiden hauki”pullien” valmistuksesta ja niiden onnistumisen nikseistä.

Hän kertoi myös ravintolassa käyvistä ranskalaisista, jotka ihmettelevät saamiensa quenellien herkullisuutta. Siihen Yoni kertoi ilmoittavansa, että täällä ne sisältävät 100 % haukea. Siksi ne maistuvat siltä kuin niiden kuuluukin.

Tilaisuuteen osallistui 16 kerhon jäsentä ja uskon että kaikki saivat, mitä olivat tulleet tilaisuudesta hakemaan.

Ja tässä vielä illan menu juomineen:

Mustekalasalaatti (kukkakaalia, fenkolia,sipulia, chiliä, salaatteja, balsamico siirappia, perunaa ja puolukkaa)
***

Haukiquenellit, perunapyre, ruusukaalia ja hummeri-rapukastiketta
***

Omenapiirakka, kirsikkaliköörikermaa ja luumukastiketta

Viinit:

Kuohuviini;D. Vogt, Cremant d'Alsace Brut

Jean Biecher Riesling, Alsace

D. Gayda, Flying solo blanc(viognier ja grenache blanc), Languedoc-Roussillon


Teksti: Jorma Salovaara

Kuvat: Seppo Leskinen

Gastronomit käsittelivät kalaa Kauppahallissa 7.10.2014Gastronomit käsittelivät kalaa Kauppahallissa 7.10.2014Gastronomit käsittelivät kalaa Kauppahallissa 7.10.2014Gastronomit käsittelivät kalaa Kauppahallissa 7.10.2014