Katso

<< Palaa
Professori Panu Rajala oli vierailevana esitelmöitsijänä Tampereen Suomalaisen Klubin maaliskuun kuukausikokouksessa aiheenaan risut ja ruusut suomalaiselle kulttuurille. Hän kuvasi suomalaisen kulttuurielämän pitkän kehityskaaren nousuineen ja laskuineen maamme sisäisten ja ulkoisten olosuhteiden tarjoamissa - rakentamissa - kehyksissä. Näissä myönteisissä ja kielteisissä prosesseissa kulttuuri on ollut antavana ja ottavana osapuolena. Meillä kuulijoilla oli huikea mahdollisuus oivaltaa lähimenneisyytemme suurten kulttuuripersoonien näkökulmista. Tällaiseen saavutukseen voi yltää vain todellinen osaaja ja puheen taitaja.

Professorin esitelmän myötä tutustuimme maamme hengen jättiläisiin; Ahoon, Leinoon, Waltariin, Viitaan ja Linnaan. Heidän tuotantonsa tarjoaa meille yhä edelleen monipuolista materiaalia pohtia aikamme ongelmia ja tulevaisuutemme haasteita. He avaavat tien kulttuuriin; valistuneen mielikuvituksen, avaran ajattelun ja keskinäisen huolenpidon ehtymättömään varastoon. Kirjassaan Lukemisen ylistys Harold Bloom viittaa tähän problematiikkaan seuraavasti: "Kun ihminen käy seitsemääkymmentä, hän ei halua lukea huonosti sen paremmin kuin elääkään huonosti, sillä aika on armoton."

Professori Rajala muistutti meitä tiedon ja etenkin varmana pidetyn tiedon pulmallisuudesta. Kun ihminen uskoo tietävänsä varmasti, hän todennäköisesti unohtaa jotain olennaista ihmisyydestä. Näin on käynyt monille poliittisille johtajille, jotka uskovat tietävänsä muita paremmin. Jopa tiedemiehet sortuvat tähän harhaan. Esimerkiksi Hegel väitti vuonna 1800, että planeettoja oli vain seitsemän ja että niin oli ollut aina Antiikin ajoista lähtien, mutta ennen kuin muste oli kuivunut hänen tutkielmastaan, löydettiin 1.1.1801 kahdeksas planeetta Ceres.

Kulttuuri, joka hyväksyy inhimilliset virheet, rakentaa siltoja, etsii rauhaa ja hyväksyy tiedon haurauden ja rajallisuuden, kestää aikain ja olosuhteiden paineet. Mielestäni Panu Rajala rohkaisi meitä toimimaan tällaisen kulttuurin ja yhteiskunnan puolesta. Samassa henkisesti avarassa ja virkistävässä ilmapiirissä käytiin myös keskustelu klubi-illallisella.

Kommentit

Ole ensimmäinen kommentoija!

Kommentoi

Vain rekisteröityneet voivat kommentoida.

Jos et ole vielä rekisteröitynyt ja haluat kommentoida, rekisteröidy tästä sivustolle.
Jos olet jo aiemmin rekisteröitynyt, kirjaudu sivustolle.

Julkaistu 23.03.2016