Katso

<< Palaa

Kansanedustaja Elina Lepomäki ravisti suomalaisen talouselämän rakenteita helmikuun kuukausikokouksessa pitämässään esitelmässä. Hänellä on uusia raikkaita ajatuksia lainsäätäjän asemasta ja tehtävästä yhteiskuntalaivan ruorissa. Hän on tunnistanut vakavia ongelmia suomalaisessa taloudellisessa elämässä ja työmarkkinapolitiikassa. Vaikka hänen perussävynsä on kriittinen, hän esittää asiansa rakentavasti ja siksi hänen sanoillaan on painoarvoa.

Elina Lepomäki osoitti vääräksi yleisen ajatuksen, jonka mukaan julkinen valta on lähes kaikissa tapauksissa ratkaisu yhteiskunnan ongelmiin. Käsitystä markkinoiden epäonnistumisesta (market failure) on siksi tasapainotettava käsityksellä julkisesta epäonnistumisesta (public failure). Tätä problematiikkaa kirjassaan Government Failute tutkineen Wilfred Dolfsma mielestä julkinen epäonnistuminen on erityisen huolestuttava, koska julkiset instituutiot ovat kyvyttömiä uudistamaan itseään yhtä dramaattisesti kuin yleisten ja ennustettavien sääntöjen mukaan toimivat vapaat markkinat.  

Elina Lepomäki muistutti, että ay-liikkeellä on hyödyllinen rooli yhteiskunnassa, mutta viimeisten vuosikymmenten aikana ay-liike on sen unohtanut. Ay-liikkeessä pidetään virheellisesti yleisten ja ennustettavien sääntöjen mukaan toimivaa markkinataloutta ja yrittäjyyttä vastustajana ja jopa vihollisena. Kauas taakse ovat jääneet ajat, jolloin esimerkiksi brittiläinen ay-liike ymmärsi olemassaolonsa olevan vapaan markkinatalouden ansiota ja jolloin Edvard Bernstein (jonka presidentti Koivisto teki meillä tunnetuksi) muistutti sosialidemokraattisia tovereitaan siitä, että he ovat liberalismin jälkeläisiä, joiden ei pidä liikaa syyllistyä markkinatalouden ja yrittäjyyden mustamaalaamiseen. 

Bernstein asettui sille kannalle, että kaikenlaiset kartellit ja trustit muodostuvat pulatekijöiksi ensin siinä teollisuudessa, johon ne kuuluvat, ja sitten koko kansantaloudelle. Juuri tätä samaa asiaa Elina Lepomäki yritti kuulijoilleen todistaa vaatimalla ay-liikettä muuttumaan ja korjaamaan tekemiään.

Elina Lepomäen esitelmän johdosta käytiin pitkä yleiskeskustelu, jossa klubin jäsenet esittivät monia laaja-alaisia ja periaatteellisesti tärkeitä kysymyksiä Elinalle vastattavaksi. Elina Lepomäki kertoi olevansa iloinen ja vaikuttunut valveutuneista kysymyksistä ja klubimme älyllisestä ilmapiiristä. 

Kommentit

# Pasi-Heikki Rannisto
3. maaliskuuta 2016 10:23
Hyvä blogi ja hieno keskustelu Elina Lepomäen alustuksen pohjalta. Kiitos siitäkin.

Viimeiset vuosikymmenet suomalaisille on tarjottu kasvavassa määrin erilaisia etuja ja julkisia palveluja. Sinällään tarpeellisten palvelujen laajenevan tarjonnan myötä on vastuumme omasta itsestämme ja läheisistämme siirtynyt ainakin henkisesti julkiselle vallalle. Tämä on samalla antanut perusteen säädellä ja normittaa jokapäiväistä elämäämme.

Kuten Lepomäki painotti ja olemme julkisesta keskustelusta huomanneet, ei normien purkaminen ole helppoa. Niiden avulla on kansalaisen ja asiakkaan oikeudet luovutettu ammattilaisille. Jos normeja puretaan, niin aina joku professio tai sidosryhmä häviää.

Normien purkua, erilaisia tukijärjestelmiä ja julkisen vallan toimintaa yhteiskunnassa tuleekin tarkastella kokonaisuutena ja luoda se kansalaisyhteiskunta, jossa valta, vapaus ja vastuu ovat ensisijaisesti kansalaisella ja asiakkaalla eikä valtiolla tai politiikalla.

Tässä mielessä keskustelu siitä, että perustuslaki haittaa poliittisia uudistuksia on hyvä. Johtopäätöksen tulisi kuitenkin olla, että sen pitäisi olla vielä rajoittavampi, jotta varmistettaisiin ihmisen oikeudet ja vapaudet julkista toimintaa kohtaan eikä jatkuvasti laajeneva yhteiskunnan puuttuminen yksilön elämään.

Kommentoi

Vain rekisteröityneet voivat kommentoida.

Jos et ole vielä rekisteröitynyt ja haluat kommentoida, rekisteröidy tästä sivustolle.
Jos olet jo aiemmin rekisteröitynyt, kirjaudu sivustolle.

Julkaistu 27.02.2016